Schenken in 2022 en alternatieven

Wie zijn kind op weg wil helpen met een grote schenking voor de aankoop van een woning, kan in de meeste gevallen het beste in de maand december nog in actie komen. Maar ook in 2023 zijn er nog mogelijkheden. En is er zeker ook een alternatief!

Schenkingsvrijstelling

Dit jaar kun je jouw kind een bedrag van maximaal € 106.671,- belastingvrij schenken wanneer jouw kind de schenking gebruikt voor de aankoop of verbouwing van de woning of ter aflossing van de hypotheek. Vanaf 2023 is deze schenking in feite afgeschaft, omdat er sowieso al een schenkingsvrijstelling geldt van € 28.947,- waarbij de besteding van dat geld vrij is. Maar als je weet dat jouw kind in 2023 een woning gaat kopen, dan kun je de grote schenking spreiden. Je doet dan in 2022 een kleine schenking. In 2023, als de woning daadwerkelijk wordt gekocht, geef je het resterende bedrag als schenking aan je kind. De Belastingdienst heeft laten weten dat het voldoende is om dit jaar € 1,- te schenken.

Alternatief voor grote schenking: de familiehypotheek

Een familiehypotheek is meestal een lening die de ouders aan een kind geven. In de meeste gevallen wordt er naast de familiehypotheek nog een reguliere hypotheek bij een geldverstrekker gesloten. De rente van een familiehypotheek is gewoon aftrekbaar, als tenminste voldaan is aan de voorwaarden die ook gelden voor een reguliere hypotheek. Verder is van belang dat een rente wordt afgesproken die marktconform is. Dat betekent dat de rente niet heel erg mag afwijken van de rentes die reguliere geldverstrekkers rekenen. De familiehypotheek kun je combineren met een schenking aan jouw kind. Jaarlijks mag je vanaf 2023 een bedrag van € 6.035 ,- belastingvrij schenken. Stel je verstrekt aan jouw kind een familiehypotheek van €100.000 tegen een rente van 4,5%. De maandelijkse bruto maandlast bedraagt dan € 375,- en dat bedrag kun je belastingvrij terugschenken, want op jaarbasis valt dat binnen deze vrijstelling. Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn voor een schenking? Een financieel adviseur kan je hier deskundig advies over geven. 

Fijne kerstdagen en een voorspoedig 2023 gewenst!

Hendrik Kooijmans
Van Bruggen Adviesgroep Twente

Delen:

Deel dit artikel!