Ja, we horen het u al denken: “Natuurlijk is het hartstikke goed om de veiligheid in het bedrijf hoog in het vaandel te hebben, maar het gaat me net iets te ver dat het boven alles komt. Er moet ook worden gedacht aan het resultaat!” Toch hoeft het een het ander niet uit te sluiten. Sterker nog: het zijn processen die in prettige harmonie naast elkaar kunnen bestaan, leren we van Rutger ter Laak van Allround in bedrijfsveiligheid uit Heino.
Als bedrijf moet je voldoen aan de regels en voorschriften in de Arbowet. Daar is geen speld tussen te krijgen. “Heb je het niet voor elkaar en er komt inspectie, dan heb je een serieus probleem”, aldus Ter Laak die zelf te boek staat als Hogere Veiligheidskundige. “Overigens”, geeft hij meteen aan. “is uit onderzoek gebleken dat misschien niet in directe zin, maar wel indirect geld wordt verdiend door je bedrijfsveiligheid op het gewenste niveau te hebben. In een bedrijf dat voldoet aan de veiligheidseisen loopt alles beter en dat zie je terug in het resultaat.”
Hij is blij met de gelegenheid om in de eerste editie van SOM aandacht te vragen voor bedrijfsveiligheid. Met een aantrekkende economie bestaat namelijk de kans dat ondernemers vooral productie willen draaien en –bewust of onbewust- de bedrijfsveiligheid op een lager pitje zetten. “Allemaal heel begrijpelijk, maar de Arbowet werkt heel simpel: u heeft een bedrijf en als er iets gebeurt, is de eigenaar verantwoordelijk. Helaas ben ik al een paar keer ingevlogen bij een zwaar bedrijfsongeval met (blijvend) letsel. Als je ziet wat dat voor impact heeft dat heeft op het bedrijf en de medewerkers……”, laat hij bewust een stilte vallen.
Geen hap snap
Ter Laak pakt de Arbowet in pocketformaat (Arbowet in de pocket) er bij om een klein gedeelte te citeren: ‘De werkgever zorgt voor de veiligheid en de gezondheid van de werknemers inzake alle met de arbeid verbonden aspecten en voert daartoe een beleid dat is gericht op zo goed mogelijke arbeidsomstandigheden’. “Kijk”, zegt hij, “Je kunt dus niet hap snap te werk gaan. Niet alleen andere machines kopen, maar ook regelen dat er goede voorlichting wordt gegeven.”
De nieuwe Arbowet, die per 1 juli van dit jaar in werking is getreden, is niet zozeer strenger, maar is wel meer gespitst op een goed beleid. Het uitvoeren van de Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI & E) is de basis. Hier komt een plan van aanpak uit voort en dat moet me enige regelmaat worden besproken en geëvalueerd. Als dit geen aanleiding is om er werk van te maken, dan kan de opstelling van de verzekeraar je misschien over de streep trekken. Gebeurt er iets binnen het bedrijf en je hebt geen risico-inventarisatie, dan kan een verzekeraar namelijk gemakkelijk de hakken in het zand zetten.
“Het is dus goed om binnen het bedrijf iemand verantwoordelijk te maken of de keuze te maken een extern iemand in te schakelen. Eigenlijk is het best vreemd dat het nog niet overal gebeurt. Ieder bedrijf beschikt wel over een accountant die een jaarverslag produceert. Waarom dan niet een veiligheidskundige”, stelt de Heinoër retorisch. “