Wat verandert er volgend jaar voor je?

Ondertussen is het alweer oktober en nadert het volgende kalenderjaar. Dit is vaak het moment waarop de verschillende wijzigingen op financieel gebied bekend worden. Ik geef je graag een overzicht van enkele wijzigingen met betrekking tot het aankopen van een woning.

De maximale hoogte van de hypotheek wordt lager
Om te bepalen hoeveel iemand kan lenen, wordt er gekeken hoeveel van het inkomen overblijft na de uitgaven voor het eerste levensonderhoud. Door de hoge prijzen van boodschappen, de energierekening en brandstof houdt een huishouden minder geld over voor wonen. De leennormen gaan daarom in 2023 omlaag. De vraag is nog met hoeveel. Mocht je nog een woning willen kopen of overweeg je een verbouwing? Dan is het raadzaam om komende maand te informeren wat het verschil is tussen wat je dit jaar of volgend jaar kunt lenen.

De schenkingsvrijstelling wordt afgebouwd
Tot het einde van dit jaar is het nog mogelijk om tot € 106.671 belastingvrij te schenken wanneer de ontvanger dit gebruikt voor de eigen woning. Dit kan de aankoop van een woning zijn, het aflossen van de hypotheek of de verbouwing van de woning. De vrijstelling wordt verlaagd tot € 28.947. Heb je dus plannen om te gaan schenken? Doe het dan nog dit jaar! De ontvanger hoeft de schenking namelijk niet onmiddellijk te gebruiken, maar uiterlijk in 2024.

Startersvrijstelling overdrachtsbelasting gaat omhoog
De grens van de vrijstelling in de overdrachtsbelasting voor starters wordt per 1 januari verhoogd van € 400.000 naar € 440.000. Deze vrijstelling geldt voor iedereen tot 35 jaar die niet eerder gebruik heeft gemaakt van de vrijstelling. Het hoeft dus niet perse jouw eerste woning te zijn. Wellicht kun jij of iemand in jouw omgeving hiermee nog zijn of haar voordeel doen. Mocht je nog vragen hebben, neem dan contact op met jouw financieel adviseur.

Hendrik Kooijmans
Van Bruggen Adviesgroep Raalte

Delen:

Deel dit artikel!