5 vragen aan… Marlon Marsman, adviseur zakelijk bij ING

We kunnen ons er alles bij voorstellen dat ondernemers vanaf de lockdown in 2020 vol op de rem zijn gaan staan. Dat je een grote beslissing om te investeren in nieuwe technieken, een uitbreiding of misschien wel een nieuwbouwpand nog even voor je uit schuift. Dat zou betekenen dat de werknemers in de bancaire sector niet veel om handen hadden. Maar, dat is natuurlijk een aanname. 

Dus, laten we het vooral aan een ingewijde vragen. In dit geval Marlon Marsman, adviseur zakelijk bij ING. Haar samenvatting is kristalhelder: het werk is er niet minder op geworden. Wel anders! “Het was natuurlijk wel even wat rustiger op het gebied van financieringsaanvragen. We hebben de vrijgekomen tijd daarom gebruikt om zoveel mogelijk klanten te benaderen of we ergens konden helpen. Die aandacht werd in ieder geval erg gewaardeerd.”

Aandacht maakt alles mooier. Zeker in deze tijd. Hoe heeft ING dit opgepakt? De coronaregels maakten het er niet gemakkelijker op…

“Nou, dat klopt. Mijn werk bestaat uit het bezoeken van (potentiële) klanten. Nu was het behelpen met telefonisch contact en via beeldbellen. De Teams-overlegjes hebben we niet alleen intern, maar ook extern uitgerold en dat gaat niet meer weg. Dit soort kanalen moet je blijven gebruiken, want het is er wel effectiever van geworden. Maar gelukkig kunnen we onze relaties weer volop bezoeken. Met af en toe een efficiënt Teams-overleg tussendoor.”

Komt het ondernemerschap juist ook in dit soort tijden bovendrijven?

“Dat kun je wel zeggen. Elke ondernemer heeft de impact van corona ervaren. De een in positieve zin, de ander in een negatief opzicht. Ondanks de ellende die het heeft gebracht, krijg ik veel energie van de gesprekken met ondernemers die juist in deze tijd creativiteit en lef hebben getoond. In dit soort situaties onderscheidt het kaf zich echt van het koren.”

Als je ziet dat sommige sectoren helemaal stil lagen, is het des te moediger dat ze toch nog willen investeren. Toch?

“Ja, absoluut! Het is een groot compliment aan die ondernemers. Ze hebben hun hoofd boven water gehouden en toch ook plannen doorgezet. Dat zien we graag. Gelukkig hebben we in de afgelopen periode ook veel bedrijven kunnen helpen om deze plannen te verwezenlijken.”

Jij hebt zelf ook je nek uitgestoken door de cover van één van onze vorige edities te sieren. Wat was het idee daarachter?

“Dat is eigenlijk de knipoog naar het persoonlijke contact. Ik had net de overstap gemaakt van Rabobank naar ING en het idee was om de regio even wakker te schudden. Nou, dat is wel gelukt, ha ha. Het gebeurde regelmatig dat ik bij klanten binnen kwam en dat de bewuste editie op de koffietafel of in de spreekkamer lag. Soms bij toeval en soms zelfs bewust neergelegd door de ondernemer. Ik wil ook absoluut het gezicht van ING in de regio Salland zijn. Oftewel het eerste aanspreekpunt voor Raalte en Deventer voor financieringsvraagstukken. Of het nu gaat om een investering in de mens, machines of bijvoorbeeld een overname. Zeker dat laatste heeft door corona wel een vlucht genomen.”

We hebben de kerstboom al weer bijna staan, dus het is goed om de blik vooruit te werpen. Heb je nog een gouden tip voor het nieuwe jaar? 

“Ik beschik niet over een glazen bol, maar ik verwacht dat de negatieve creditrente voorlopig niet uit beeld verdwijnt. Veel ondernemers zijn nu dus op zoek naar mogelijkheden om hun geld te laten renderen. De gouden tip is dan dat ik graag met ondernemers meedenk. Ze mogen me altijd bellen!”

Delen:

Deel dit artikel!