5 vragen aan: Robin en Ellen Nijkamp van Autoschade Henk Nijkamp

In het Sallandse ondernemersland kom je ze geregeld tegen. Familiebedrijven die soms al meerdere generaties het estafettestokje doorgeven. Soms wordt direct vernieuwing doorgevoerd, soms blijft alles bij het oude. En natuurlijk is de categorie ‘iets van er tussenin’ het grootst en het meest gevarieerd. Ook Robin en Ellen Nijkamp, sinds 2016 eigenaar van Autoschade Henk Nijkamp in Olst, passen feilloos in deze laatste categorie.

De jonge ondernemers – Robin is nu 36 en Ellen 34 – durven het aan om stappen te zetten, maar beseffen wel heel goed dat het mede mogelijk is dankzij de inspanningen van pa en ma Nijkamp. “Ze hebben een prachtig, gezond bedrijf overgedragen, waardoor het ook een stuk gemakkelijker was om onze plannen voor vernieuwing aan de bank te presenteren.”

We zeggen niets verkeerd als we de branche van autoschadebedrijven omschrijven als een enigszins traditionele sector. Wat doen jullie om aan dat beeld te ontsnappen?
“Nou, we hebben wel heel duidelijk gekozen om te starten met een tweede tak, de verhuur van Special Campers. Dat zijn off road pick-up campers. De wereld van autoschade is zodanig in ontwikkeling dat we niet afhankelijk willen zijn van alleen deze tak. Ga maar na, er zijn steeds meer elektrische auto’s, de wegen worden beter en ook de zelfrijdende auto komt er aan. De eerste tien jaren zal het nog meevallen, maar we moeten er vanuit gaan dat zich steeds minder schadegevallen aandienen.”

Een kwestie van de risico’s spreiden dus?
“Dat is het inderdaad. Je kunt vertrouwen op het vakmanschap, maar het komt ook op ondernemen aan. In ons geval hadden we sterke behoefte aan een breder vizier. Dat is goed voor ons als ondernemers, maar we voelen ook een sterke verantwoordelijkheid voor onze medewerkers. In het kader van de risicospreiding hebben we voor de Special Campers ook een aparte handelsnaam in het leven geroepen.”

Maar hoe is dat van die campers ontstaan? Daar hangt vast een heel mooi verhaal aan vast.
“Ha ha, dat klopt wel. Voor onze huwelijksreis wilden we naar Argentinië om daar de Dakar Rally te zien. Een mooi avontuur waarvoor je van tevoren de nodige uurtjes op het internet moet doorbrengen om je te oriënteren op allerlei mogelijkheden voor onderdak en vervoer. Het werd een gewone camper, maar in Argentinië zagen we de 4 x 4 pick-up campers rijden. Met al die gravelpaden was dat een betere keuze geweest. Het model sprak ons erg aan, dus we vroegen ons af of we het type ook in Europa konden huren. Het liefst natuurlijk in eigen land. Die mogelijkheid was er niet en dat zette ons aan het denken.”

Dat kunnen we ons levendig voorstellen, maar dan gaat het ergens van een mooi, groot avontuur naar een businessmodel. Kunnen jullie daar iets meer over vertellen?
“Het ondernemersbloed kruipt dan waar het niet gaan kan. We hebben de tijd genomen om informatie te verzamelen en in het voorjaar van 2018 hebben we twee (slaap)units besteld die dit voorjaar op de pick-ups zijn gemonteerd. De verhuur van de Special Campers staat nog in de kinderschoenen, dus we moeten veel gaan doen met (online) marketing, maar we hebben er zin in.”

Autoschade Henk Nijkamp was en is een financieel gezond bedrijf. Hoe kijken jullie naar de toekomst?
“Voor de Special Campers hebben we in het kader van de risicospreiding in ieder geval een aparte handelsnaam in het leven geroepen. Wat betreft de schadeherstel kun je eigenlijk niet verder vooruit kijken dan vijf jaar. Dat hou je continu in het achterhoofd. Zoals nu ook met het bestellen van nieuwe uitleesapparatuur. Wat nu goed is, kan over 5 jaar al weer gedateerd zijn. Het ontwikkelt zich heel snel, dus je moet continu bijsturen. Het grote voordeel is hier wel dat we niet te maken hebben met een torenhoge hypotheek.”

Delen:

Deel dit artikel!