Het ultieme geluksgevoel van Linda van Egmond? Kamperen met een broodje ei!

Raaltese koestert de vrijheid van het ondernemerschap en het buitenleven

“Ik ben best wel een beetje zenuwachtig hoor”, bekent Linda van Egmond als we plaats hebben genomen op de picknickbank. Het is een grappige opmerking in het licht dat zij gewend is om voor honderden mensen te spreken. En als dagvoorzitter wordt ingehuurd om een congres in goede banen te leiden. Het komt waarschijnlijk omdat de rollen zijn omgedraaid. Iemand die gewend is om veel vragen te stellen, is nu ineens overgeleverd aan de grillen van de interviewer…

Ze vraagt of ik bezwaar heb tegen kampeerkoffie. Oftewel, koffie gezet met de percolator. Dat is geen probleem. Lekker zelfs! Het is een mooi bruggetje naar de aanleiding voor het gesprek: haar grote passie voor alles dat te maken heeft met het buitenleven. “Ik hou van kamperen. Dat hebben we van jongs af aan gedaan met de Wally’s (het gezin Walraven). Als we weg gingen, maakte mijn moeder altijd boterhammen met ei. Een prachtige herinnering en ik ben het daarna zelf ook blijven doen.”

Het liefst gaat ze helemaal ‘back to basic’. Soms alleen, soms met vriendinnen, soms met haar partner. “Zeker toen er nog geen kids waren, kozen we tijdens vakanties geregeld voor het backpacken. Of konden we bij een mooi weekend in september ineens besluiten om naar zee te trekken en lekker in een duinpan te kamperen. Dat is toch geweldig? Als je je laat opslokken door je werk, is je geest niet vrij. Familieleden en vrienden weten inmiddels dat ze ons in de zomer kunnen uitnodigen voor een feestje, maar dat we nooit de garantie geven dat we aanwezig zijn. Dat halen we in de winter weer in. Dan zijn we wel sociaal, ha ha!”

Groepsdynamiek

De uitstapjes bieden Linda de noodzakelijke ontspanning in het jachtige bestaan van alledag. Je eigen potje koken, slapen op een boomplateau, kanoën, wandelen en/of mountainbiken in de omgeving, beetje pingelen op de gitaar en een eenvoudige lunch op een bergtop. “Het grote genieten van het buitenleven. Ik ben op m’n gelukkigst als ik wakker word onder een tentdoek”, vat ze alles samen in enkele treffende woorden.

Met haar bedrijf TOT Team Ontwikkel Trajecten – opgericht door vier vrouwen  – is ze ook graag in de buitenlucht te vinden. Voor haar gevoel komt het de kwaliteit van de programma’s en trainingen ten goede. Of het nu gaat om een leiderschapstraining of het helpen van een team dat als los zand aan elkaar hangt. “Het maakt de deelnemers op een bepaalde manier extra kwetsbaar”, aldus de Raaltese die een liefhebber is van groepsdynamiek. “Van één op één gesprekken word ik niet heel blij. Anders wordt het als ik die persoon kan meenemen naar een speciale plek en we bijvoorbeeld samen gaan wandelen. Dan krijg je de mooiste gesprekken.”

De onderneming bestaat inmiddels al weer 8 jaar en is uitgegroeid tot een belangrijke speler in Nederland. En daar hebben ze geen commercials op landelijke televisie voor nodig. De kracht ligt misschien juist wel in de onzichtbaarheid (niet te verwarren met onvindbaarheid). Niet voor niets valt op de website het volgende te lezen: “Wij maken het team opdrachtgever. Daarmee blijft de inhoud van het team en wij begeleiden het proces.”

Bij TOT Team Ontwikkel Trajecten word je juist aangemoedigd om buiten de lijntjes te kleuren. En dat past naadloos bij de levensfilosofie van Linda van Egmond. Het is voor haar zelfs een doel op zich geworden om in Nederland zo vrij mogelijk te leven en het ondernemerschap sluit daar natuurlijk mooi op aan. “Daarin gedij ik het best. Ik ben niet van het traditionele 5 dagen in de week en van 9 tot 5 werken. Soms ben ik drie dagen achter elkaar weg voor een trainee programma en ben ik daarna een paar dagen vrij. En de woensdagmiddag is gereserveerd voor de kinderen. Dan ben ik niet bereikbaar. Ik vind het gaaf om teams te helpen in hun ontwikkeling, maar wil ook graag een leuke moeder zijn.”

Voor haar werk komt ze op allerlei bijzondere locaties. Van het Hoftheater tot een kasteel. Ze is dan ook niet gevoelig voor luxe. “Daar heb ik persoonlijk gauw genoeg van. Dan kan ik al weer vooruit kijken naar een moment om er alleen op uit te gaan. Lekker kajakken en slapen in een tentje. Af en toe is het goed om alleen te zijn. Als je jezelf niet kent, kun je ook niet verbinden.”

Delen:

Deel dit artikel!