Susan Boode volgt de weg van de geleidelijkheid en is nu tevreden eigen ondernemer

De Beste Interim Manager: starter met ‘350 jaar recruitment ervaring’

Susan Boode is geen vrouw die in zeven sloten tegelijk loopt. Ze weegt alles goed af voordat ze een beslissing neemt. De Holtense gaat met kleine stappen door het arbeidsleven en kiest bij voorkeur het pad der geleidelijkheid. Eerst een flink aantal jaren in loondienst bij een grote recruitmentorganisatie, vervolgens een mooie tussenstap door aansluiting te zoeken bij een coöperatie van zelfstandige recruiters. En dan is het tijd voor het eigen ondernemerschap. “Ik had nooit expliciet de wens om te ondernemen”, bekent ze. “Maar het is een hele goede stap geweest en ik ontwikkel mij nog steeds.

De ‘tussenervaring’ was een hele leerzame periode. Het gaf haar namelijk het laatste zetje in de rug om definitief als zelfstandig ondernemer door het leven te gaan. “Je werkt vóór jezelf, maar door de constructie wordt het nooit ván jezelf.” Dat ging haar steeds meer tegenstaan en Susan besloot de stoute schoenen aan te trekken en voor de volle 100% voor het ondernemerschap te kiezen. “Het was een mooie tussenstap en goed voor het besef dat ik mijn eigen broek kan ophouden. Een organisch proces. Ik dacht altijd dat ondernemen heel moeilijk zou zijn. De echte sprong in het diepe viel uiteindelijk dus reuze mee, want uiteindelijk willen de klanten gewoon met mij zaken doen. Ze gunnen het me misschien zelfs nog wel meer dan voorheen. En het allerbelangrijkste: ik doe het nu vooral omdat het leuk is, niet omdat ik bepaalde targets moet halen. Ook als persoon ben ik gegroeid. Minder wikken en wegen, maar er echt voor gaan en doen wat mij energie geeft.”

Eigen identiteit

Misschien was het stiekem ook wel een zoektocht naar haar eigen identiteit. In de wetenschap dat ze gelukkig wordt van het contact met bedrijven en het plaatsen van sterke interim managers. En dan met een voorkeur voor operations, de supply chain in fabrieken, productie en maintenance. “Nu ben ik specialist in interim management. Dat is waar mijn hart ligt.” 

De Beste Interim Manager plaatst de beste interim managers via een tijdelijk contract bij bedrijven in het gehele land. “Nee, ik kijk niet naar grenzen als het om mijn dienstverlening gaat. Ik heb mensen bij bedrijven in Amsterdam, maar ook in Eindhoven. Er is namens mij zelfs iemand in Rusland werkzaam…”

Natuurlijk leerde ze al van haar ervaring bij de coöperatie waarbij ze proefde van het eigen ondernemerschap. Toch heeft Susan zich ook door anderen laten informeren en inspireren. “Ik heb vooral baat gehad bij een speciaal programma van de Startversneller. En met dank aan een subsidie kon ik een starterscoach inschakelen met wie ik diversie sessies heb gehad. Wat me heel erg is bijgebleven, is dat je het als starter vaak moeilijker maakt dan het daadwerkelijk is.”

Intuïtie

De Holtense wist daarom ook heel goed dat ze zich niet ging bezighouden met zaken als boekhouding en de website. “Het is heel belangrijk, maar ik krijg er zelf geen energie van. Misschien is dat wel mijn grootste tip aan potentiële starters: probeer zoveel mogelijk te doen wat energie oplevert. Durf nee te zeggen, want anders gaat het in de weg staan van jouw focus.”

Voor de start van haar bedrijf schreef Susan een ondernemingsplan die het eerste jaar vooral diende als reflectiemiddel. Misschien gaat ze het binnenkort nog eens uit de bureaulade vissen en updaten, want na één jaar De Beste Interim Manager wordt het langzaam tijd voor ‘the next step’. “Qua cijfers doe ik het goed, de juiste bedrijven weten me te vinden en ook het aantal interim managers is groeiende.” Toch is er de wens voor een betere propositie. Intern maar ook extern zoals op social media, want een goede zichtbaarheid is belangrijker dan ooit.

En op termijn wellicht ook qua fysieke zichtbaarheid als een eigen locatie. “Momenteel maak ik gebruik van het Holtens Ondernemershus waar meerdere Holtense ondernemers zijn gevestigd. Dat is ook fijn om te sparren of samen een kop koffie te drinken in de pauze.”

Net als ieder ander heeft ze een raar jaar achter de rug vanwege de coronapandemie. Als gevolg daarvan heeft ze meer dan ooit met Microsoft Teams gewerkt. “Het grappige is dat je dan nog meer bent gespitst op non-verbale communicatie. Je moet vanaf een beeldscherm de juiste kandidaten filteren. Dan is het belangrijk om de signalen, die je niet ziet of hoort, toch op te pikken. Ik ben de specialist op het gebied van interim management, maar het zijn de mensen die De Beste Interim Manager moeten vertegenwoordigen. ”De (logische) laatste vraag is dan hoe dat filter precies werkt. “Tja, dat gaat op intuïtie. Die radar ontwikkel je wel na 350 jaar recruitment ervaring, ha ha.”

 

 

Delen:

Deel dit artikel!