‘Geek’ in ondernemersland maakt naam als netwerktijger

Roderick Leeuwenhart ziet orderportefeuille groeien met dank aan BNI

“Bij alles wat ik doe, ga ik organisch te werk. Het moet goed voelen en dan ga ik verder.” Het is één van de gevleugelde uitspraken van Roderick Leeuwenhart. Dat lijkt een prima afgekaderde levensinstelling, maar de Deventernaar heeft als eigen ondernemer gemerkt dat je soms een tweede kans moet geven. Zo heeft hij zijn eigen vooroordeel over netwerken (“een sociaal onhandig iets”) overboord gegooid en heeft hij zich aangesloten bij de BNI. En kijk, een aantal maanden verder is hij een netwerktijger in wording. “Ik vind het enorm inspirerend om met andere ondernemers te praten.”

Eigenlijk past zijn Uitgeverij Leeuwenhart niet helemaal in het profiel van SOM’s Starter. Tenslotte is hij al actief vanaf 2014, maar we strijken met de hand over ons hart. Mede ook vanwege het feit dat hij recentelijk is gestart met een nieuwe bedrijfstak: bedrijfsfilms en animatie. Met dank aan de BNI is dat een aardig succes aan het worden en dat stelt hem meteen voor een luxeprobleem. “Een uitgeverij die zich ook bezighoudt met films en animatie, dat roept vragen op. Ik ga me daarom beraden op een splitsing van de bedrijfsactiviteiten.”
Het is met dank aan de BNI dat deze tak weer een vlucht heeft genomen. We schrijven bewust ‘weer’ omdat hij zich ook na zijn afstuderen in 2007 aan de Hogeschool voor de Kunsten een tijdlang freelance heeft beziggehouden met film en animatie. Het kwam op een zijspoor toen hij besloot zijn grote passie – schrijven van boeken voor een publiek van geeks en nerds – in een eigen uitgeverij te gieten. “Een hele goede zet. Alles kwam samen. Ik kreeg een enorme prikkel van het ondernemerschap. Het bracht het beste in mij naar boven.”

Bevrijding
Zelfs zodanig dat hij momenteel dus ook het fenomeen netwerken omarmt. Dat sommige ondernemers moeite hebben met de uitgangpunten van de BNI kan hij begrijpen, maar Leeuwenhart heeft gemerkt dat het voor hem juist heel goed werkt. “Het voelt voor mij als een bevrijding. Regels zijn juist lekker duidelijk. Als je mij vrijheid geeft, heb ik geen idee waar ik naar toe moet. Krijg ik een helder kader, dan kan ik mijn creativiteit goed kwijt. Vergelijk het maar met een kunstenaar die zonder doek niets kan beginnen met z’n creatieve uitspattingen.”

Structuur is in zijn geval ook noodzakelijk omdat hij heeft gekozen voor een werkplek in zijn woning in de Deventer binnenstad. “Dan sluipt er natuurlijk het gevaar in dat je ’s morgens wel eens iets langer blijft liggen. De BNI heeft er in eerste instantie voor gezorgd dat ik in ieder geval één keer in de week vroeg uit bed ga. Daarom heb ik recentelijk maar besloten om de hele werkweek hetzelfde tijdstip aan te houden”, aldus de ondernemer die bij gelegenheid ook graag uitwijkt naar de Bibliotheek in het centrum. “Die locatie is een zegen voor de stad. Geen stilteruimte maar een levend huis waar gewerkt en geleefd mag worden.”
Als hem naar de gouden tip voor de starter wordt gevraagd, is het antwoord dus voor de hand liggend: ga netwerken. Het heeft Leeuwenhart veel mooie nieuwe contacten opgeleverd. “De les die ik ook wel heb getrokken, is dat je vanaf het begin een goede focus moet hebben op hoe je de acquisitie wilt aanvliegen. Je kunt niet alleen vertrouwen op deskundigheid en vakmanschap. Dan is het netwerken een prima manier om te acquireren. Vooral ook omdat je elkaar ook op een andere manier leert kennen. Dan hoor je de meest prachtige en uiteenlopende verhalen over hobby’s. Van carnaval tot stand up comedian. Uiteindelijk blijken er dus wel meer gekke, creatieve mensen te zijn…”

Weekend
Een andere les die hij starters uit eigen ervaring kan meegeven, is het aspect tijd. Natuurlijk weet iedere eigen ondernemer dat je meer tijd moet stoppen in een onderneming dan wanneer je op de loonlijst staat. “Maar, ik merkte op een gegeven moment dat ik geen onderscheid meer had tussen de werkweek en het weekend. Zeven dagen in de week was het werken en voor de ontspanning ging ik gamen. Nu heb ik mezelf opgelegd om alleen in het weekend te gamen. Ik merk dat ik daardoor een beter onderscheid kan maken, meer ontspanning vind en het risico op vermoeidheid minder groot is geworden. En in de werkweek is het gewoon noodzakelijk om een keer nee te zeggen als de agenda overloopt.”

Delen:

Deel dit artikel!