Jasper Dekker is liever buiten en dat gunt hij iedereen

“Ik wil me onderscheiden, het anders doen dan alle anderen”

Wat er zo mooi is aan het hoveniersvak? Bij die vraag beginnen de ogen van Jasper Dekker spontaan te glimmen. Altijd buiten zijn, met je handen werken en mooie dingen maken, veel blijer kun je hem niet maken. “Toen ik vroeger mocht helpen bij de aanleg van onze tuin wist ik het zeker: dit is wat ik altijd wil doen.”

Als klein jongetje was Jasper altijd al buiten te vinden. Zodra het eten op tafel kwam, moesten zijn ouders hem eerst van de straat plukken. Elke dag weer. Heerlijk vond hij het, en nog steeds. Zijn bedrijfsnaam Liever Buiten Hoveniers past hem dan ook als een jas. “Ik wilde iets zonder mijn eigen naam, iets onderscheidends. Tijdens een vakantie viel het kwartje: ik ben zelf altijd liever buiten, nu zorg ik ervoor dat anderen ook liever buiten zijn.”

Voordat Jasper zijn eigen bedrijf begon, had hij er al tien jaar als hovenier in loondienst opzitten. Het ondernemerschap kriebelde al langer. “Ik heb altijd de ambitie gehad om voor mezelf te beginnen. Ik wilde het anders doen dan alle anderen, volgens mijn eigen visie. En op een gegeven moment verdwijnt de uitdaging in loondienst natuurlijk.” Nadat hij samen met zijn vriendin een huis in Lemelerveld had gekocht, werd zijn bedrijf officieel een feit. Anderhalf jaar later kijkt hij tevreden terug. “Ik vind de vrijheid heerlijk. Ik kan alles regelen, heb de touwtjes in handen. Dat geeft me echt een kick. Het is toch prachtig om vanaf een leeg vel alles van A tot Z te mogen bedenken? Alles vaktechnisch goed in elkaar zetten, zorgen voor mooie, kloppende lijnen in je tuin en voor blije klanten. Dat je door een tuin loopt en denkt: puik werk. Daar geniet ik van.”

Aanstekelijk enthousiasme
Zodra Jasper over zijn vak praat, verschijnt er een grote glimlach op zijn gezicht. Het is bijzonder om te zien hoe hij elke dag intens geniet van zijn werk. Of nou ja, bijna elke dag: “Ik zou eigenlijk een disclaimer op mijn bus moeten zetten: Liever Buiten – behalve als het regent”, grapt hij. “De mooie lentedagen maken echter alles goed, dan plant ik misschien wel 500 kleine potjes op een dag weg. Eerst zie je nog niks, maar over een tijdje kun je er amper nog overheen kijken. Dat vind ik magisch. Zeker als je merkt dat mensen er helemaal van opvrolijken.”

Jasper Dekker bij zijn Liever Buiten-bus

Tekst: Michelle Wolfkamp | fotografie: Stefan Kemper

Met zijn aanstekelijke enthousiasme weet Jasper zich al moeiteloos te onderscheiden van zijn concurrenten, maar ook in zijn werk probeert de hovenier het allemaal nét een tikkeltje anders te doen. Zo zie je hem niet snel een kant-en-klaar schuttingscherm plaatsen, die maakt hij liever zelf. “Ik wil zo exclusief en origineel mogelijk zijn, ik geef graag mijn eigen draai aan een tuin.” Zie je veel groen, hout en staal? Dan zou je best eens met een Liever Buiten-tuin te maken kunnen hebben. Ook maakt hij graag origineel gebruik van de ruimte door verschillende materialen op een speelse manier bij elkaar te brengen. “Een bloembak die overloopt in een bankje bijvoorbeeld. Je tuin lijkt groter en je hebt een extra zitje in het groen.”

Aan jezelf denken
Het ondernemerschap is prachtig, maar onze starter ondervond ook dat niet álles leuk is. De planning en administratie bleken bijvoorbeeld best een uitdaging voor iemand die liever buiten is. “Dat heb ik echt wel onderschat. In het begin wil je te veel, pak je alle klussen aan. Vanaf dag één waren we superdruk. Een luxe natuurlijk, maar ik had moeite om het overzicht te bewaren. Ik maakte bijvoorbeeld geen tijd voor de administratie, maar ook niet voor social media. Daar werk ik nu hard aan.”
Tegelijkertijd kreeg de ondernemer ook nog eens te maken met leveringsproblemen van materialen. “Dan hoor je een week van tevoren dat je zes weken langer moet wachten, kan de planning weer helemaal om. Dat zorgde voor flink wat stress, want als eigen baas is er niemand anders verantwoordelijk.” Hoe lastig soms ook, inmiddels heeft Jasper zijn draai gevonden. En hij is een belangrijke les wijzer, eentje die hij graag aan andere starters meegeeft: “Wees realistisch met je planning en vergeet vooral ook niet aan jezelf te denken.”

Hoewel onze SOM’s Starter momenteel hartstikke tevreden is met zijn bedrijf, droomt hij van meer: “Ik heb absoluut de ambitie om verder te groeien. Momenteel werk ik met één zzp’er, maar in de toekomst zou ik graag zelf personeel aannemen. Het lijkt me mooi om jonge jongens op te leiden, mijn visie te delen en ze elke dag te zien groeien.” Een mooie droom, maar voor deze echte perfectionist stiekem ook best een uitdaging. “Wie personeel in dienst heeft, moet taken uit handen geven. Dat wordt voor mij nog best lastig”, zo geeft hij lachend toe. “Als je mij vraagt, krijg je strak werk. Altijd. En dat geef ik ook mee aan het toekomstig personeel. Het lijkt me prachtig als er in de toekomst nog zo’n mooi Liever Buiten-busje rondrijdt.”

SOM’s starter

De een heeft een diepgewortelde behoefte om op eigen benen te staan, terwijl de ander noodgedwongen voor zichzelf begint omdat hij/zij thuis is komen te zitten. De een heeft zich al jaren voorbereid op die belangrijke stap, een ander ziet ineens een gat in de markt en handelt in een opwelling. Kortom, starters zijn er in vele soorten en maten. SOM zoekt iedere editie een ondernemer op die recentelijk voor zichzelf is begonnen en dus van alles kan vertellen over de eerste mooie stapjes én valkuilen van het ondernemerschap. Voor deze editie spreken we met Jasper Dekker, de eigenaar van Liever Buiten Hoveniers.

Delen:

Deel dit artikel!