“Neem de tijd om iets op te bouwen en laat je niet teveel (af)leiden door omzet”

Je verwacht het niet, maar sommige werkgevers heffen de armen ten hemel als de vraag komt met welk automerk het personeel door het land rijdt. Daaruit blijkt maar weer eens hoe weinig aandacht het wagenpark soms krijgt, terwijl het wel tot één van de grotere kostenposten moet worden gerekend. Heb je een wagenpark variërend van één tot vijftig auto’s, dan kan Sam Bosman van Focus Fleet Advies uit Raalte je helpen met advies en begeleiding richting leasemaatschappijen. Ook begeleidt hij aanbestedingen van meer dan vijftig auto’s.

Bosman heeft iets met auto’s. Altijd al wel gehad. Als puber waste hij ze van buiten en maakte hij ze van binnen schoon. In alle soorten en maten, tot touringcars aan toe. Bij deze werkgever groeide hij door in de rol van wagenparkbeheerder. En na de succesvolle afronding van zijn studie Facility Management combineerde hij die twee taken zelfs binnen één functie. “Ik vind het tof als meerdere disciplines kunnen worden gecombineerd.”

Met ook nog de marketingdiploma’s NIMA A en NIMA B op zak en een nieuwe werkervaring met aanbestedingen voor een groot uitzendbureau in Deventer was in september 2021 het moment aangebroken. Vanaf die datum gaat Sam Bosman door het leven als eigen ondernemer. “Ik heb me altijd maximaal gegeven voor mijn werkgevers, maar je loopt toch tegen die beperking aan dat het niet van jezelf is. En dan begint het dus langzaam te kriebelen.” In zijn hart was de Sallander – geboren in Heeten, woonachtig in Raalte – al wel langer klaar om de volgende stap te zetten. Toch wilde hij niet over één nacht ijs gaan. “Weet je, we hebben net een geregistreerd partnerschap en een kleintje erbij. Dan is het goed om samen de risico’s in kaart te brengen en de hele situatie af te wegen. De enige vraag die mijn vriendin stelde, is waarvan ik gelukkig word. Nou, toen was het geloof dat dit zakelijke avontuur gaat werken meer dan honderd procent.”

Geen paniek

Een klein marktonderzoek leerde Bosman al snel dat hij in dit werkgebied de enige is die ondernemers adviseert m.b.t. het wagenpark. Dat geeft hem dus een ijzersterke positie. “Ieder bedrijf is welkom. Ik bekijk altijd wel de grootte van het wagenpark. Bedrijven met één tot vijftig auto(‘s) hebben een andere benadering dan die met een wagenpark van meer dan vijftig auto’s. Kennis en aandacht (focus) voor het product is macht en dit ontbreekt vaak bij bedrijven.”

Waar je sommige starters hun eigen bedrijf eerst nog ziet combineren met een loondienstverband is hij meteen ‘all the way’ gegaan. “Als je dingen half gaat oppakken, werkt het in mijn ogen niet. Het leek me leuk om te doen en ik heb het vertrouwen dat het goed gaat. Dan kun je je er beter de gehele week mee bezighouden. Tja, het kan natuurlijk gebeuren dat je een keer geen werk hebt, maar dan is er nog geen paniek. In mijn ogen is het risico beperkt, omdat ik – mocht de situatie zich voordoen – altijd tijdelijk iets anders kan doen.” Bosman gaf zichzelf de tijd om Focus Fleet Advies rustig te ontwikkelen. Als we hem vragen naar zijn gouden tip voor toekomstige starters, dan wordt het ook iets van: “Maak een plan, neem de tijd om iets op te bouwen en laat je niet teveel (af)leiden door omzet.”

In zijn geval betekende het dat hij eerst zijn communicatiestructuur (website, social media) optuigde om daarna het vizier volledig te richten op sales en acquisitie. Het is namelijk verleidelijk om vooral aan omzet te denken en dan het communicatie- en marketingfundament uit het oog te verliezen. “Het mooie van social media is dat het heel goed werkt voor de herkenning van mijn activiteiten. Dat kwam vooral goed van pas in de periode dat vele netwerken min of meer waren lamgelegd door corona.” Over netwerken gesproken, hij vindt het een absolute aanrader om contact op te nemen met het Startersloket. Niet alleen krijg je daar allerlei tips en trucs van meer ervaren ondernemers uit de regio, het is ook goed om andere starters te spreken. “Je hoort echt allerlei verhalen voorbij komen en dat is ontzettend nuttig.”

Onafhankelijk advies

Bosman is nu ruim een jaar bezig met zijn onderneming. Hoewel hij zonder meer tevreden is over de startfase merkt hij wel dat het soms lastig is om ergens binnen te komen. “Koude acquisitie is noodzakelijk, maar dat blijft een uitdaging.” Wel weet hij zeker dat de meeste ondernemers (financieel) voordeel kunnen halen uit het contact met Focus Fleet Advies. Of hij nu namens een bedrijf onderhandelt over een nieuw leasecontract. Of dat hij met een onafhankelijk advies komt over het wagenpark op basis van interne wensen en condities, tevredenheid van werknemers, milieudoelstellingen en de situatie in de markt. Aan het eind van het jaar is er die tevreden terugblik en hij kijkt met het vertrouwen naar 2023. Grote veranderingen staan er nog niet op stapel, daarvoor is het nog te vroeg. “Personeel? Nee, daar ben ik nog niet mee bezig. Dat is echt de ‘next step’. Misschien over enkele jaren.”

Focus Fleet Advies

SOM’s Starter

De een heeft een diepgewortelde behoefte om op eigen benen te staan, terwijl de ander noodgedwongen voor zichzelf begint omdat hij/zij thuis is komen te zitten. De een heeft zich al jaren voorbereid op die belangrijke stap, een ander ziet ineens een gat in de markt en handelt in een opwelling. Kortom, starters zijn er in vele soorten en maten. SOM zoekt iedere editie een ondernemer op die recentelijk voor zichzelf is begonnen en dus van alles kan vertellen over de eerste mooie stapjes én valkuilen van het ondernemerschap. Voor deze editie gaan we naar Raalte en ontmoeten we Sam Bosman, de eigenaar van Focus Fleet Advies.

Delen:

Deel dit artikel!