Trouwen, gezinsuitbreiding en dan? Ach, laten we samen een eigen onderneming beginnen

Echtpaar Celine en Kilian Martinez start met Energielabel Oost 

Als je als jonge vrouw zwanger wordt, is dat natuurlijk een feestje. Celine en Kilian Martinez sprongen dus een gat in de lucht. Dan kun je er alles bij voorstellen dat alle andere plannen even op de lange baan worden geschoven, maar niets is minder waar. De blijde verwachting was zelfs de inleiding om de eerste stapjes te zetten op het pad van het eigen ondernemerschap. Samen welteverstaan. Het stel is sinds ongeveer een jaar de eigenaar van Energielabel Oost dat zich heeft gespecialiseerd in het verduurzamen van vastgoed. “Wij stellen energielabels op en geven maatwerkadvies voor woningen en utiliteitsgebouwen.

“Toen bleek dat we een dochter kregen, kwam al snel de vraag op tafel hoe we onze loopbanen gingen inrichten. We wilden beiden graag blijven werken en ook verantwoordelijk zijn voor het gezin zonder dat we continu een beroep moeten doen op de kinderopvang. De onderlinge afspraak is nu dat we maximaal twee dagen in de week kinderopvang inschakelen. Natuurlijk zijn we 24/7 ondernemer, maar het gezin staat voorop”, benadrukken ze.

Waar de meeste startende bedrijven flink aan de bak moeten om klanten binnen te halen, is de verwachting gerechtvaardigd dat Celine en Kilian niet veel aan acquisitie hoeven te doen. In de duurzame wereld van tegenwoordig is én blijft energie namelijk booming business. En het aantal inspecteurs blijft ook nog eens flink achter bij de hoeveelheid werk. 

Gecertificeerde inspecteurs moeten we zeggen, want dat is tegenwoordig een vereiste om een energie-index van zo’n 150 punten langs te lopen. Dan hebben we het onder andere over de afmetingen van een woning of bedrijf, de isolatiekwaliteit en de installaties. “Het is inderdaad een stuk uitgebreider dan een aantal jaren geleden. En daarmee dus ook betrouwbaarder.”

Geen sprong in het diepe
De combinatie Kilian en Celine werkt niet alleen privé goed; ook bij Energielabel Oost weten ze het beste in elkaar naar boven te halen. Kilian is gespecialiseerd en gecertificeerd om de inspecties te mogen verzorgen en is dus veel op pad. Celine zorgt vanuit het kantoor aan huis voor ondersteuning, heeft een achtergrond in communicatie en marketing en kan daarbij terugvallen op ervaring in de wereld van vastgoedbeleggers en makelaars. 

Als we ze spreken, is Kilian vanwege een loondienstverband alleen nog in de avonduren en in het weekend voor hun bedrijf actief, maar het ziet er naar uit dat het op korte termijn wel gaat veranderen. “Want”, zo geven beiden aan. “De start smaakt naar meer. Het voelt ook helemaal niet als een sprong in het diepe, want er is zoveel werk. Per 1 januari 2021 verandert namelijk de methodiek waarop het energielabel wordt verstrekt. Waar je nu bij verkoop van de woning heel gemakkelijk het energielabel kan aanvragen via internet moet je straks een gecertificeerde inspecteur inschakelen. Bovendien moeten kantoren groter dan honderd vierkante meter vanaf 1 januari 2023 minimaal over energielabel C beschikken, terwijl de helft nu nog energielabel D of hoger heeft. Dan kunnen wij dus ook adviseren hoe je op dat niveau kunt komen.” 

Energie label Oost
De tekst gaat verder onder de afbeelding

Spelletje yahtzee
Het starten van Energielabel Oost is dan misschien niet zo spannend geweest, maar hoe zit het eigenlijk met de samenwerking? Je wilt natuurlijk voorkomen dat er zakelijk verschil van mening is, maar al helemaal dat het ook nog eens doorwerkt in de persoonlijke sfeer. “We zijn wel verschillend, maar het plaatje klopt wel. Ik ben vrij direct en Killian kan goed luisteren. Als er iets is, bespreken we het meteen zodat het geen issue wordt”, vertelt Celine.

Toch, met twee levenspartners die samen een bedrijf runnen en ook nog eens kantoor aan huis hebben, is het risico levensgroot dat je het werk meeneemt in de privésfeer. Wat doen ze om dat te voorkomen? “Nou, eigenlijk niets. We vinden het beiden geen probleem. Het gebeurt zelfs dat één van de twee midden in de nacht een idee heeft, de ander wakker maakt en dat de laptop nog open gaat”, aldus het stel dat ook een vast ritueel blijkt te hebben voor de werkbespreking. “Elke dag spelen we ’s avonds een potje yahtzee. Het is goed voor de ontspanning en er komen regelmatig nieuwe ideeën op tafel.”

Appeltje voor de dorst
Na een gesprek met deze jonge ondernemers voelt bijna iedereen zich beter. Zowel Kilian als Celine heeft namelijk een bijzonder positieve levensinstelling. “Of zoals ze het zelf omschrijven: “we zien altijd wel een bloemetje langs de kant van de weg.” 

Het echtpaar benadrukt alles uit het leven te willen halen en graag ook iets meer te willen verdienen om dat mogelijk te maken. “Dat kan niet voor een baas, dus doen we dat maar voor ons zelf.” De grote vraag is natuurlijk wel hoe ze omgaan met het bekende appeltje voor de dorst, maar daar maken ze zich geen zorgen over. “Ach, wat is de kans dat we later überhaupt nog recht hebben op pensioen? We proberen nu iedere maand een bedrag opzij te leggen. Je komt een heel eind als je gewoon boerenverstand gebruikt.”

Energielabel Oost
Olsterkampweg 30
8121 CR Olst
06 33 03 22 54
info@energielabeloost.nl
www.energielabeloost.nl

Delen:

Deel dit artikel!