Groeiende golfbaan biedt boeiende kansen voor ondernemers

Golfclub Zwolle faciliteert golfgeluk

Op een paar honderd meter van de N35, verscholen tussen bossen en waterpartijen ligt Golfclub Zwolle. Neem de afslag naar de Wijthmenerplas en je bent er zo. Een 65 hectare grote golfbaan voor elke liefhebber. Fanatiek golfen, ontspannen spelen of netwerken met branchegenoten. Het kan er allemaal. Maar daar was wel een flinke organisatieverandering voor nodig. Directeur Jelle Paauw blikt terug op de afgelopen vier jaar en vertelt over de uitbreidingsplannen van Golfclub Zwolle

Het gesprek vindt plaats in Brasserie de Afslag, het clubhuis van de Golfclub. Vanaf ons tafeltje kijken we over de goed verzorgde golfbaan waar tientallen mensen een balletje slaan. Ook in de Brasserie is het gezellig druk. “Er zijn mindere werkplekken,” grinnikt Jelle als hij aanschuift. Golfclub Zwolle heeft de stijgende lijn te pakken. Hoe anders was dat toen de geboren Heinoër hier begin 2020 startte als directeur. “Het ging toen niet goed. We waren te veel naar binnen gericht.
Eind 2019 is een nieuw bestuur aangetreden met de opdracht om de golfclub duurzaam gezond te maken. In veel opzichten was sprake van achterstallig onderhoud en financieel stond de golfclub er niet goed voor. De club telde nog maar zeshonderd leden en de horeca lag op z’n gat. De horeca had een impuls nodig, want golf en horeca kunnen niet zonder elkaar bestaan,” vervolgt Jelle.

“21 Zwolse ondernemers staken de koppen bij elkaar. Zij namen de exploitatiezorg op zich met een eenmalige bijdrage en de gemeente Zwolle zegde een erfpachtverlaging toe. Dat was heel bijzonder, want daardoor kon De Afslag starten met een frisse look en feel. Dankzij deze steun en de inzet van een goed bestuur en vele vrijwilligers konden we verder professionaliseren naar de mooie hybride organisatie die we nu zijn. Nu kunnen we ons richten op ons belangrijkste doel: golfgeluk faciliteren voor onze bezoekers. Golfgeluk combineert het sportieve en sociale karakter van deze sport. De ene golfer geniet van zijn overwinning of sportieve prestatie.
De andere golfer vindt een leuk gezelschap en een gezellige borrel na afloop belangrijker. Iedereen bepaalt voor zichzelf de balans tussen sport en sociaal.”

Bedrijvencompetitie

Ook zakelijk gaat het de Golfclub voor de wind. Businessclub De Swolsche telt inmiddels 115 aangesloten bedrijven. Speciaal voor hen is er een maandelijkse bedrijvencompetitie. Jelle: “Dat is voor de één gezellig spelen met bekenden en dineren na afloop. De ander komt heel gericht netwerken met branchegenoten.
Die brengen we bij elkaar, want golfen geeft een andere dynamiek aan het netwerken. Je legt negen holes af in twee uur. Tussen het spelen door leer je elkaar beter kennen. Golfen verbindt en er ontstaat business. Door telkens vernieuwend te zijn, willen we blijven verrassen en inspelen op individuele wensen. De ervaren golfer kent hier de paden. Letterlijk. Maar kunnen we zijn of haar verwachtingen ook overtreffen? Daar zetten we ons elke dag voor in. We willen het elitaire imago van deze sport wegnemen door toegankelijk te zijn voor iedereen. Wil je kennismaken met golf óf met onze horeca, loop gerust binnen. Ik ben ervan overtuigd dat je aangenaam verrast zult zijn over onze gastvrijheid en het mooie uitzicht vanuit ons clubhuis of terras.
We bieden vergaderruimten en lunch- en dinermogelijkheden. En niet alleen zakelijk. Ook particuliere bezoekers zijn meer dan welkom. Wij zijn ook een verrassende locatie voor feesten en partijen. Daarin doen we alles op maat. Natuurlijk kan dat in combinatie met een balletje slaan, maar dat hoeft niet. Ook voor de regio zijn we interessant. We zitten vlakbij Heino en de rest van Salland.” 

Duurzaam groeien

Het harde werken van de afgelopen jaren is beloond. Het ledental is in vier jaar tijd gestegen van zeshonderd naar 1350 leden. Het gaat voorspoedig, maar Golfclub Zwolle wil doorgroeien. “We hebben uitbreidingsplannen en dit jaar verbeteren wij onze voorzieningen met een lockerruimte. Leden kunnen daar hun tas permanent stallen zodat ze op de fiets naar de Golfclub kunnen komen. Als we verder vooruitkijken is baanuitbreiding ook in beeld. We willen duurzaam groeien. De helft van onze 65 hectare wordt als natuur beheerd.
De Golfbaan wordt onderhouden zonder pesticiden en steeds meer gemaaid met elektrische en gerobotiseerde maaiers. Ballen die in bosvakken belanden, worden maar één keer per jaar geraapt. Zo houden we die plekken zo rustig mogelijk voor flora en fauna. Met een extra uitbreiding willen we ook vijftig procent inrichten als natuurgebied.
Op die manier blijven we iets teruggeven aan de omgeving.”

 

Golfclub Zwolle   |   Zalnéweg 75   |   Zwolle   |   038 452 43 16   |   info@golfclubzwolle.nl   |   www.golfclubzwolle.nl

Delen:

Deel dit artikel!