Laat je zorgen achter op Buitenplaats Den Alerdinck

Elke dag een beetje beter en mooier kleuren. Dat is het devies van eigenaar Wouter Koning van Buitenplaats Den Alerdinck. We zitten op één van de nieuwe bankjes die recentelijk langs de wandelroute rond het landgoed zijn geplaatst. Hij laat de tekst zien die hij op de bankjes heeft gezet:  ‘Welkom namens de familie Koning. Geniet van het uitzicht op ons land en woning. Laat uw zorgen achter tussen mos en tak, en breng uw afval naar de prullenbak’. “Heb je een betere tekst, dan hoor ik het graag, want er is nog meer ruimte beschikbaar”, zegt hij met een glimlach.

“Ik ben liever gastheer dan kasteelheer”, geeft Koning toe. Het bezit van de buitenplaats dient ook de publieke zaak. Het onderhoud van de historische gebouwen, de aanleg van wandelpaden, het inzaaien van veldbloemen, maar ook het verbinden van mensen. Een landgoed moet leven en gasten brengen leven op het landgoed. Puur behoud van wat er al is, is onvoldoende om toekomstbestendig te zijn. Den Alerdinck heeft een traditie in gastvrijheid. Tijdens het hoogtepunt van de Koude Oorlog werden hier al conferenties georganiseerd om mensen uit Oost en West bij elkaar te brengen. Goed gastheerschap is het samenbrengen van mensen met een schijnbare tegenstelling. De atmosfeer, die de buitenplaats biedt, is daarvoor uniek.”

Zuid-Afrikaanse braai 

“Dit jaar hebben we geïnvesteerd in de verfraaiing van onze boomgaard”, vervolgt Koning. “We hebben stoere houten tuintafels en vuurplaatsen laten ontwerpen om optimaal gebruik te maken van alles dat onze lommerrijke boomgaard biedt. Ook beschikken we nu over een echte Zuid-Afrikaanse braai. Het is een uit de kluiten gewassen bijzondere barbecue op houtblokken. Daarmee creëer je de heerlijkste gerechten. Dat is tegenwoordig niet alleen vlees meer, maar vooral ook groenten zoals paprika’s en asperges. In Zuid-Afrika is braaien de sociale gelegenheid bij uitstek. Zodra ze de kans hebben, staat er een braai op het programma. En daar gaan ze heel ver in.  Zelfs de nationale feestdag ‘Erfenisdag of Heritage day’ is op initiatief van de wereldberoemde braaier Jan Braai veranderd in Nationale Braaidag. Elk jaar op 24 september zijn de Zuid-Afrikanen vrij van werk en school en vieren ze de diversiteit van hun vele culturen, tradities en talen.

”Wie bij de braai staat en in het vuur kijkt, vergeet even zijn eigen beslommeringen en maakt gemakkelijk contact met anderen. De braai past perfect in onze filosofie van gastheerschap en het verbinden van mensen.

Een bijeenkomst op Den Alerdinck is een ontspannen belevenis die bij veel mensen lang blijft hangen. Dat maakt het bijzonder geschikt voor familie- of bedrijfsbijeenkomsten. En mocht het onverhoopt gaan regenen, dan kan de bijeenkomst gemakkelijk worden voortgezet in het historische (1681) koetshuis.

Nieuwsgierig geworden? Bel voor een afspraak en één van onze personeelsleden of gastheer Wouter Koning zelf verzorgt met veel plezier een rondleiding over het landgoed. Daarbij vertellen ze graag over de mogelijkheden die deze fraaie buitenplaats te bieden heeft.

Buitenplaats Den Alerdinck
Den Alerdinckweg 1
8055 PE Laag Zuthem – Zwolle
038 303 0151
info@alerdinck.nl
www.alerdinck.nl

Delen:

Deel dit artikel!