Sallandse Haringparty tapt uit een ander (haring)vaatje

Vlaggetjesdag. De liefhebber van verse vis is al dagen zenuwachtig. Dat is namelijk het moment dat de nieuwe haring wordt gepresenteerd. In allerlei plaatsen aan de Noordzeekust wordt ruimschoots stil gestaan bij dit jaarlijkse fenomeen. En al stroomt er geen zout water door het Overijssels kanaal, ook in Raalte wordt sinds jaar en dag een haringfeest gehouden. Dit jaar (op donderdag 14 juni) tapt de organisatie van de Sallandse Haringparty wel uit een ander (haring)vaatje.

Natuurlijk was het gezellig. Zet tientallen ondernemers uit deze regio bij elkaar en je bent verzekerd van een mooi feestje. Dat zelfs in de late uurtjes kan eindigen met een polonaise bij het desbetreffende etablissement. Maar, het kriebelde bij organisator Peter Walter. “Het roer moest om. We hebben een professionelere aanpak nodig om het naar een hoger niveau te kunnen tillen.”

Hij vond een luisterend oor bij de directie van Hotel Restaurant de Zwaan en het leidde uiteindelijk zelfs tot de oprichting van de Stichting Sallandse Haringparty. De pijlers zijn helder geformuleerd: een mooi culinair programma inclusief markt met lokale ondernemers, de veiling van het haringvaatje en de uitreiking van de Zilveren Haring.

De nieuwe formule slaat aan, want eind februari hebben zich al bijna veertig bedrijven gemeld die met meerdere personen aanwezig zijn. In dat gezelschap is ook de gemeente Raalte vertegenwoordigd. Het is dus een goede gelegenheid om te netwerken, contacten aan te boren en/of uit te breiden. “Extra jammer is het dan dat de grote bedrijven en multinationals uit Raalte het tot nu toe laten afweten. Ik daag ze uit om alsnog aanwezig te zijn.”

Normaliter wordt één haringvaatje geveild, maar tijdens de eerste editie van de Sallandse Haringparty nieuwe stijl gaan twee vaatjes onder de hamer. Natuurlijk is er één vaatje met nieuwe haring en het andere vaatje is door kunstenaar Femke Wijma uit Heeten voorzien van een prachtige creatie. De opbrengst gaat op voorspraak van de gemeente Raalte in z’n geheel naar Team Lef. Deze groep wil iets betekenen voor gezinnen in de gemeente Raalte die zijn getroffen door kanker. Het geld gaat dus niet naar wetenschappelijk onderzoek, maar wordt op lokaal niveau besteed aan mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.
Een groot uithangbord is de uitreiking van de Zilveren Haring. “Die gaat naar een persoon of organisatie die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt om Salland op de kaart te zetten. En die dus veel aan promotie van deze regio heeft gedaan”, aldus Walter die er op rekent dat het bedrijfsleven de nieuwe opzet van de Sallandse Haringparty omarmt. “Ik wil echt iets neerzetten dat tot in de lengte van jaren mee kan gaan.”

Delen:

Deel dit artikel!