Sta eens wat vaker stil bij de kwaliteit van het bedrijfsdak

Serco Dakspecialisten: “Matig of geen onderhoud kan leiden tot flinke kostenpost”

Een ondernemer kijkt graag naar de toekomst om met een rugzak vol ambitie een mooie stip op de horizon te zetten. Als je dan toch bezig bent om de blik naar boven (horizon) te richten, sta dan eens even stil bij de kwaliteit van het dak op jouw bedrijfspand. “Het interesseert eigenlijk weinig mensen wat daar boven gebeurt. Zo lang het goed gaat tenminste”, legt eigenaar Sven Kruger van Serco, de dakspecialisten uit Lemelerveld, de vinger op de zere plek. 

Het dak is één van de meest belangrijke onderdelen van het huis of bedrijfspand en tegelijk wordt er amper naar omgekeken. Kruger begrijpt hoe het werkt, maar wil toch graag een lans breken voor het hoog(s)tepunt van het gebouw. Hij wil ondernemers vooral waarschuwen voor de grote gevolgen van matig of geen onderhoud. “De vervolgschade kan gigantisch zijn. Het gaat dan niet alleen om het herstel van het dak. Denk bijvoorbeeld ook aan de stagnatie in de productie of het kantoorpersoneel dat noodgedwongen stil zit. En dan hebben we het nog niet eens over mogelijke schade aan computers of machines”, aldus de Lemelervelder die graag de vergelijking trekt met de auto. “Wat is erger? Dat de auto het niet doet of dat jouw dak lekt? Dat antwoord is bij iedereen hetzelfde, maar we laten de auto wel ieder jaar controleren…”

De boodschap is dus eigenlijk heel simpel: waarom wachten tot er schade ontstaat en je wordt geconfronteerd met een gigantische schadepost? Serco werkt daarom op basis van een meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB) die wordt opgesteld nadat eerst een nulmeting is uitgevoerd. “Het is goed om te weten of je over zes of zestien jaar het dak moet renoveren of vernieuwen. En of je dus een langere tijdspanne hebt om geld te reserveren. Eén ding is zeker: met goed onderhoud kun je de levensduur van jouw dak met tien jaar verlengen. Doe je helemaal niets, dan kun je er op rekenen dat je na 25 jaar het complete dak moet vernieuwen.” Zo’n meerjarenonderhoudsbegroting, waarin eveneens een verduurzamingsslag wordt meegenomen, moet het bedrijfsleven aanspreken. “Een ondernemer wil geen nare verrassingen en is dus altijd op zoek naar zekerheid. Nou, dat krijgen ze nu dus met een MJOB waarmee een langdurige samenwerking is gegarandeerd. Binnen Serco hechten we veel waarde aan het stukje beheer en willen we de bedrijven voorzien van goede, gedetailleerde informatie”, aldus Kruger die graag ambitieuze ondernemers ondersteunt. “Heb je plannen om een bedrijfspand te kopen? Neem ons mee voor een inspectie zodat je beter kunt inschatten wat de toekomstige investeringen zijn voor het dak.”

Digitalisering

De ondernemer uit Lemelerveld is een opvallende verschijning in de wereld van dakspecialisten. Dat heeft veel te maken met zijn leeftijd, want hij is gemiddeld ongeveer twintig jaar jonger dan de meeste eigenaren in deze branche. Iedereen kent hem dus, maar zijn reputatie gaat veel verder dan de status van jonge ondernemer. Serco is namelijk een duidelijke trendsetter als het gaat om digitalisering. “Mijn vroegere compagnon heeft me al snel de vrijheid gegeven om deze zaadjes te planten en daar plukken we nu de vruchten van. In Nederland lopen genoeg goede dakdekkers. Echt niet alleen bij ons, dus naast onze vakmensen maken wij hiermee het verschil.” Naast verregaande digitalisering staat het Sallandse bedrijf bekend om de goede communicatie. Zo gaan de medewerkers van Serco richting de klant én het dak op met tablets. Ze hebben dan direct inzage in bepaalde gegevens en kunnen snel informatie verwerken. Handig voor henzelf, voor hun werkgever én voor de klant. “We komen ieder jaar op bezoek om de status van het dak te controleren en bepaalde invloeden te meten zoals het weer, begroeiing en gebruik in combinatie met de ligging van het pand. Alles wordt opgeslagen en verwerkt in een rapportage zodat we altijd de beschikking hebben over specifieke data. Dat is geen boekwerk van tachtig pagina’s, maar een helder overzicht dat via een inlog op de website ook voor de ondernemer zelf beschikbaar is”, vertelt Kruger lachend terwijl hij benadrukt dat de gegevens per bedrijf echt uniek zijn. “Als we ergens voor de eerste keer op bezoek komen, maken we geen gebruik van data van andere bedrijfsdaken. We gaan altijd uit van de eigen situatie. Uiteraard vergelijken we wel diverse daken met elkaar om vroegtijdig eventuele gebreken te kunnen constateren.”

De ontwikkeling en techniek gaat bij Serco inmiddels zo ver dat zelfs sensoren (kunnen) worden aangebracht in nieuwe of gerenoveerde daken. “Hiermee zijn we in staat om de veroudering nog beter in beeld te brengen.”

 

Serco Dakspecialisten   |   Handelsweg 6   |   Lemelerveld   |   (0572) 37 13 01   |   info@sercodak.nl   |   www.sercodak.nl

Delen:

Deel dit artikel!